Vad är fakturaköp?

Begreppet fakturaköp, eller factoring, blir allt vanligare och fler företag väljer av olika anledningar att använda sig av tjänsten. På det stora hela går det ut på att man säljer sina obetalda kundfakturor till ett så kallat factoringbolag för att snabbare få in pengarna på företagskontot. Tjänsten finns utformad på två olika sätt, där man säljer sina fakturor antingen med eller utan regress.

Utan regress
Väljer man att sälja sina fakturor utan regress innebär det att hela kreditrisken övertas av det factoringbolag som köper den. För fakturaköp utan regress kräver dock dom flesta finansbolag att kunderna har en god betalningsförmåga. Tjänsten kostar även mer än den med regress eftersom det finns en större risk för företaget som köper fakturorna.

Med regress
Säljer man istället fakturorna med regress innebär det att om en faktura skulle vara obetald när förfallodatumet passerat så måste företaget som sålt den köpa tillbaka den. Man står alltså själv för kreditrisken och är ansvarig om kunden av någon anledning väljer att inte betala i tid även efter att man sålt den.

Varför ska man sälja sina fakturor?
Att både stora och små företag använder sig av tjänster inom fakturaköp beror främst på att man vill förbättra likviditeten på ett snabbt och effektivt sätt. Det kan också handla om att man vill slippa lägga tid på att hantera fakturor på egen hand och väljer därför istället att sälja dom, för att helt kunna fokusera på andra saker.

Många nystartade ser det som en chans att komma på fötter utan att oroa sig för att det ska bli tomt på företagskontot i väntan på kundfordringar och andra gör det för att en stor investering eller något annat kostsamt är på gång inom den verksamhet man driver. Oavsett vilken anledning man har så är det ett bra sätt att få in pengar på ett snabbt sätt utan att behöva vänta på kundernas betalningar.

Så går det till
När man valt ett factoringbolag man vill sälja en eller flera fakturor till väljer man om det ska ske med eller utan regress. Företaget kommer sedan att granska fakturan för att sedan ta ett beslut om den godkänns eller inte. Är dom villiga att köpa den kommer dom ta över den och betala ut pengarna, minus ett avdrag för tjänsten, till företagets konto. Detta sker vanligtvis efter bara någon dag medans betalningen från kund kan ta upp emot 90 dagar. Kunden betalar alltså istället till factoringbolaget.

Hur mycket kostar det?
Kostnaden för fakturaköp kan skilja sig mycket beroende på vilket factoringbolag man väljer. Normalt sett tar dom någonstans mellan 2–5% av fakturans totala belopp i avgift för tjänsten, beroende på om det är med eller utan regress. Det finns även andra saker som kan avgöra priset, så som hur många fakturor man väljer att sälja.

I takt med att fler blir bekanta med tjänsten fakturaköp så blir den också mer populär. För många är det en nödvändig lösning när företaget går tungt och för andra bara ett bra verktyg för att spara tid till annat. Det finns mängder av factoringbolag så man ska dock tänka på att kolla upp några olika innan man väljer ett att samarbeta med.