Hur sökmotorvänlig är din webbyrå?

Vill du att din hemsida ska synas bra på Google så att många hittar till den när de söker på olika ord och fraser? Då bör du vara noga när du väljer vilken webbyrå som ska bygga hemsidan. Det är nämligen mycket stor skillnad visar en undersökning som ett stort SEO-bolag i Sverige genomfört. Att kontrollera de mest grundläggande punkterna tar inte lång tid och gör att du snabbt kan sortera bort de byråer som knappast skulle gynna din ranking.

Att en webbyrå som anger att de jobbar med sökmotoroptimering inte ens har optimerat sin egen sida är knappast bra. De kan visserligen skylla på att de inte haft tid eftersom de lagt all energi på kundernas projekt. Men vem vill anlita en snickare vars hus håller på att falla samman? När du har valt ut ett par byråer som ska få lägga offert – gå in på deras hemsidor och kontrollera hur de tar hand om den.

Mobile first

Det är idag fler som surfar via mobilen än via en dator. Detta tillsammans med att Google varit tydlig med att mobilanpassade webbsidor ska premieras innebär att mobilanpassning bör sättas mycket högt. Besök varje webbyrå via mobilen och surfa runt på sidan. Är det lätt att nå alla klick-element? Är det enkelt att navigera, läsa och hantera sidan?

Det handlar inte enbart om att ha en mobilanpasad sida med en webbyrå göteborg – utan att även kunna skapa den på ett användarvänligt sätt. Hur bygger de sin egen sida?

Titlar och description

Sökmotoroptimering handlar om att ha ett tydlig fokus på vardera sida. En sida ska handla om en sak/en tjänst och inte vara för spretig. Detta kan även speglas i hur man jobbar med title och description. Enklaste sättet är att göra en sökning på Google på site:sidansnamn.se. Då presenteras alla sidor som denna webbyrå har på sin webbplats vilket gör det enkelt att få översikt hur de jobbar med olika inriktningar på undersidorna.

Hur ligger tidigare kunder till?

Detta är lite mer avancerat men kan ge en tydlig inblick i hur arbetet som byrån gjort med en hemsida har gett resultat. Mycket ofta finns en referenssida där man visar upp kunder och därmed webbplatser som denna webbyrå varit med och skapat. Antingen att de varit helt ansvariga eller att de varit med i ett större projekt.

Gå in på dessa hemsidor och granska hur dessa rankar på Google. Det är lätt för en webbyrå att säga att de jobbar med sökmotoroptimering. Men när det sedan ”kommer till kritan” visar det sig något helt annat. Har de byggt en sida som säljer solglasögon av olika modeller så kolla hur denna butik rankar på detta. Nu kan självklart butiken jobbat själv med sökmotoroptimering men hade deras webbyrå gjort ett dåligt jobb hade de aldrig kunnat komma högt på Google.

Hur jobbar de med texten?

Sökmotoroptimering handlar delvis (relativt mycket) om hur man jobbar med text på en hemsida. Det handlar om ordval, vilka fraser som används och hur texten struktureras. Kontrollera hur de presenterar sin egen webbyrå och fundera på om det är något som även passar din verksamhet.