Olika typer av gravstenar och var du köper dem

En fråga att ta ställning till, inför begravningen, är vilken gravsten som ska väljas. De flesta väljer gravsten i samråd med personal på en begravningsbyrå. Men det finns även möjlighet att vända sig till stenhuggeriet direkt. Däremot innebär det sällan något annat pris.

Fotosten

Fotosten är en gravsten med ett foto på. Bilden skapas genom etsning i exempelvis sten, aluminium eller glas. En gravsten med ett foto kan bli otroligt personifierat och man bör lägga ner rejält mycket tid på att välja rätt bild. Kanske kan man få en förhandsvisning om hur det skulle kunna bli. Med etsning blir det gråskalor vilket även gör att bilden kan få en något annan känsla.

Var du köper dem? – Om du anlitar en begravningsbyrå Göteborg för begravningen (vilket de flesta gör) kan de visa på olika alternativ på gravstenar. De har alltid samarbete med stenhuggerier som inriktat sig mot just denna bransch. I samtal med din kontaktperson på din begravningsbyrå kan du nämna att fotosten är något ni funderar på.

Gravstenar för barn

Det som kännetecknar gravstenar för barn är utformning och motiv. Det går självklart att ha en klassisk gravsten men ibland vill man markera tydligare att det är ett barn som gått bort. Ett exempel är en måne med en teddybjörn på. En sten som exempelvis kan tolkas som ”mitt älskade barn har gått till sista vilan”. Det går även att få gravering inom barnmotiv. Kanske en bil, en seriefigur eller en fotboll?

Var du köper dem? – Det är relativt vanligt att speciella stenar väljs till gravar för barn. Utbudet kan hittas på en stenhuggares hemsida men ta även inspiration från bildgoogling innan du bestämmer dig. Ta med dig en bild till din begravningsbyrå när det är dags att planera begravningen.

Utsmyckning i olika material

Utöver gravstenen kan olika slags utsmyckningar köpas. I detta fall menar man inte blommor utan permanenta utsmyckningar med stenar eller annat som står på eller bredvid gravstenen. Ett exempel är ett granithjärta som läggs precis framför. På hjärtat står texten ”saknad” eller ”älskad”. Ett annat alternativ är en bronssparv som fästes ovanpå stenen. Änglar, duvor, hjärtan och duvor är vanliga inslag.

Finns det billigare gravstenar?

Ja, flera stenhuggerier som tillverkar gravstenar har ”rea-avdelningar” även om de sällan benämns med just rea. Det som är billigare är råmaterialet vilket därmed håller nere totalkostnaden. De kan exempelvis tillverkat en gravsten i fel material eller i fel storlek vilket gör att den inte kunnat användas. Dessa finns alltså ofta i färdiga format och i begränsat utbud. Ett alternativ är att stenen har annan nyans än vad som förväntas av just det materialet.

Var du köper dem? – Vänd dig till stenhuggeriet direkt. Stenarna presenteras generellt på hemsidan men det behöver inte alltid vara så.

Oftast samma pris

Att vända sig till stenhuggeriet direkt, och inte gå via en begravningsbyrå, innebär sällan ett bättre pris. Så även om du får hjälpen att välja och tjänsten att beställa via din begravningsbyrå så är det inget du betalar extra för med ett högre pris. Orsaken är att de två företagen har avtal och smidiga beställningskanaler.