Villaägare – sköt om era tegeltak

Taket har flera uppgifter, den viktigaste är att skydda huset mot regn, snö och annat rusk. Sen är det rätt så skönt att ha tak ibland när solen gassar också. Huvudsakligen skall taket alltså skydda huset från nederbörd och från att vätska skall läcka in i huset och orsaka fuktskador. Det är mycket viktigt att underhålla sitt tak noga på grund av detta, en takläggare kan hjälpa dig om du inte har koll på taket själv.

Det känns kanske inte roligt att lägga några tusenlappar på att få taket besiktigat och till-fixat men det känns nog ännu tråkigare att lägga flera hundra tusen på att reparera fuktskador. Vad jag vet så finns det inga försäkringsbolag som täcker fuktskador i taket om de kommer utifrån. Det är villaägarens jobb att se till att taket och fasaden är tät, en takläggare kostar inte mycket att anlita så det finns ingen bra ursäkt för ett dåligt tak.

Majoriteten av Sveriges tak täcks av tegelpannor, de är hållbara och fina att titta på. De blåser dock ibland ner från taket, spricker och hamnar på sniskan. När något sådant sker löper huset stor risk för fuktskador. Har man tegeltak är det alltså extra viktigt att ha koll på taket, ser man att en panna sitter snett eller har blåst ner måste man åtgärda detta så fort som möjligt. Har man inte möjlighet att klättra upp på taket själv så gör en takläggare gärna det för takläggning i stockholm. Tegelpannor bör tvättas årligen om man siktar på maximal hållbarhet, då kan pannorna hålla i upp till hundra år! Så att investera i skötseln av sina takpannor kan löna sig i längden. Det kostar några tusen att få taket tvättat, kontrollerat och stuprören rensade av en takläggare men det är bara en pytteliten del av kostnaden för att lägga nytt tak. Eller om man har otur sanera fuktskador i hela huset på grund av ett trasigt tak.

Har man lite studs i benen och är våghalsig nog kan man alltid tvätta taket själv och sätta iordning pannor som hamnat på snedden. Det är inte särskilt svårt men det krävs noggrannhet och tålamod. Dessutom får man ha säkerhetstänk såsom takläggarenistockholm.se när man är uppe på taket, man måste ha säkerhetslina även om man bara tänk stanna där uppe några minuter. Att ramla ner från taket kan orsaka dödsfall så ta inga onödiga risker när du sköter om ditt tak!

Det var vad jag hade att säga om takskötsel och tegeltak för idag! Jag önskar er alla en underbar dag!