Sökta frågor om takläggare

Takläggare är ett relativt litet hantverksyrke. Åtminstone när man jämför med yrkesgrupper som elektriker och VVS-montörer. Idag finns det uppemot 4 000 anställda av dem i hela landet – elektriker och rörmokare är mångdubbelt fler.

Samtidigt finns det en nyfikenhet kring yrket. Inte bara kring att jobba som det, utan även hur det är att anlita dem. Det märker vi när vi kollar på de frågor som svenskar söker på om takläggare stockholm. Här kommer några av dessa frågor – och svar på dem.

Vad tjänar takläggare?
Enligt en källa vi tittar på är medellönen ca 25 000 kronor i månaden. Detta med en medelålder på 31 år och en genomsnittlig erfarenhet på 6,8 år. Samma källa visar dock att lönerna kan variera ganska kraftigt, beroende på var i landet man befinner sig. Bäst lön har källans referenser i Blekinge uppgett, där medellönen enligt uppgift är 31 500 kronor i månaden. Detta är dock med en lite högre medelålder, 36 år, och en lång genomsnittlig erfarenhet (24 år).

Samtidigt är medelåldern i Dalarna högre än i Blekinge (43 år) och den genomsnittliga erfarenheten betydligt längre i stockholm (24 år). Trots detta har man en medellön på 29 000 kronor i månaden här, enligt källan – alltså 2 000 kronor lägre än i Blekinge. I Stockholm är lönen ungefär 24 000 kronor i månaden, och i Västra Götaland strax över 27 000 kronor i månaden.

Vad kostar de i timmen?
Takläggare kostar ungefär mellan 450 och 650 kronor i timmen. Det här kan dock variera en del. Ofta har de lite högre timpriser i stockholm, men det finns fler faktorer än så som spelar in. Är det ett speciellt jobb, som kräver särskild erfarenhet eller kompetens, så kan priset öka något. Om det är ett stort, men enkelt jobb, så finns chans att förhandla ned timkostnaderna.

Det bästa sättet att få ett bra pris, och samtidigt få en överblick av vad de tar i ditt område, är att kontakta flera olika firmor och ta in offerter.

Vad gör de?
Arbetet som takläggare är ganska brett och varierat. Merparten av jobben görs givetvis på tak, eller i samband med en renovering eller montering. Exakt vad man gör varierar naturligtvis, men ett stort fokus ligger på att skapa ett gott tätskikt. Det handlar till exempel även om att ge råd och tips och att anpassa taket utifrån ventilation, takfönster och andra installationer som kan ”störa” arbetet.